Wednesday, 25 December 2013

Nasi Goreng Ikan Tongkol

          Balik kampung time...yeyy..mengalahkan budak-budak pulak mak budak ni..Walaupun tak dapat nak bercuti lama kat kampung tapi tempoh 5 hari ni dah kira puas la jugak bercuti.. Oh kampungku yang permai, jauh dari kesibukan dan kebisingan kota.. Terasa rindu pulak kat ma, abah dan adik beradik kat kampung... Cuti Tahun baru Cina nanti kita jumpa lagi, insyaallah..
          Cerita pasal kampung ni, teringat pulak gulai ikan tongkol masakan ma..Sedap hingga menggigit tulang..tulang ikan la ye, bukan tulang sendiri..heh heh...Ikan tongkol ni memang femes kat negeri Pantai Timur khususnya negeri Kelate dan Teganu Kite.. Ramai kengkawan yang bertanya macam mana nak sedapkan rasa ikan tongkol sebab ikan ni macam tak ada rasa sangat kan.. Ni cara yang mak akak selalu buat.. ikan tongkol yang dah dipotong, dibersihkan dan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan garam dalam beberapa sudu,gula melaka, agak-agak la berapa banyak jangan sampai jadi pengat pulak,  kalau tak de guna gula merah pun  boleh, 2-3 keping asam keping..berapa banyak punya keping daa.. dan 2 sudu cuka makan.. Masukkan air lebih kurang 1-2 cawan , tutupkan periuk dan rebus dengan api kecil hingga ikan masak.. Biarkan semalaman baru sedap dimasak dalam apa jua jenis masakan yang digemari.. Stok ikan tu jangan dibuang, masukkan ke dalam masakan untuk menyedapkan lagi rasanya..
          Kat sini akak share satu resipi yang menjadi feveret anak-anak..resipi yang simple tapi sedap, Nasi Goreng Ikan Tongkol.. Jom layan..

NASI GORENG IKAN TONGKOL ( hidangan untuk 4-5 orang )
 Bahan2:-
3 mangkuk  nasi
2  keping ikan tongkol yang telah direbus - dibuang tulang dan ditumbuk
1 sudu besar cili kisar ( boleh disesuaikan mengikut daya tahan  lidah masing2)
3 ulas bawang merah kecil - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 biji telur
sayur campur (ada jual kat pasar raya @ potong dadu karot)
kicap, garam secukup rasa
serbuk perasa ( kalau suka - akak tak letak)
minyak untuk menumis

Cara:-
1. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumiskan lagi hingga agak garing.
3. Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk, kacau dan biarkan hingga agak garing juga.
4. Masukkan nasi, gaul rata.
5. Masukkan garam, kicap, perasa dan sayur campur. Kacau rata.
6. Masukkan telur dan gaul sebati. Angkat dan hidangkan ketika masih panas.






Cuba jangan tak cuba...


No comments:

Post a Comment