Wednesday, 17 September 2014

MEROTI LA PULOKK...

     Roti merupakan makanan asasi dalam rumah ni. Setiap hari bekalan roti memang tak pernah putus. Tak de nasik tak pe tapi tak boleh kalau tak de roti.. Akak pernah menghadiri kursus membuat roti beberapa bulan lepas dan pernah cuba resipi yang diajar oleh tenaga pengajar kursus tu..alhamdulillah hasilnya digemari oleh kami sekeluarga.. Dah beberapa kali akak buat roti menggunakan resipi ni.. Kat sini akak share resipinya ya.. Sori tak ada gambo step by step sebab x de orang nak tolong ambik gambo..kua kua...

ROTI SOSEJ
 Bahan-bahannya:-
400 gm tepung high protein
11 gm yis  (1 peket - akak letak 1 peket setengah sebab nak bagi roti cepat kembang - maleh den nak nunggu lamo-lamo)
6 gm garam halus
80 gm gula kastor
6 gm bread improver
16 gm susu tepung
195 gm susu penuh krim
50 gm telur  - susu + telur mesti bersamaan 250 gm timbangannya, timbang telur dulu, baru timbang susu. Faham kan?
150 gm mentega
20 batang sosej (apa-apa jenama asalkan halal)
1 biji telur ( untuk disapu atas roti - dikacau sikit supaya bercampur putih dan kuningnya)
bijan secukupnya

Cara:-
1. Campur semua bahan  kecuali mentega dalam mangkuk.
2. Gunakan hook dan pukul dengan kelajuan paling rendah sehingga menjadi doh. Jangan lama
    sangat pukul, cukup jika adunan telah bercampur rata.
3. Masukkan mentega dan pukul dengan kelajuan sederhana selama lebih kurang 20 minit atau
    hingga doh tidak melekat pada jari.
4. Timbang doh dalam anggaran 40gm. Bentukkan doh menjadi bulat  atas dulang yang sudah dialas
   dengan silikon paper.
5. Rehatkan doh dalam peti ais selama 10 minit. Jangan letak kat tempat beku pulak ye,.
6. Selepas 10 minit keluarkan doh dari peti ais dan golek-golekkan doh tapi biar bentuknya maintain
    bulat tau..
7. Biarkan ia selama lebih kurang 45 minit.
8. Bentukkan doh dengan cara melilit doh di sekeliling sosej.  Kemudian sapukan telur pada roti yang      telah dibentuk. Tabur bijan. Buat hingga habis kesemua doh.
9. Tutup doh dengan dulang besar. Kemudian letakkan bekas atau loyang berisi air panas di bawah
    dulang yang berisi doh. Proses ini adalah untuk mempercepatkan doh mengembang.
10. Setelah ia mengembang dua kali ganda daripada saiz asalnya maka ia telah sedia untuk dibakar.
     Jangan terlebih kembang nanti bentuknya tidak cantik..
11. Seperti biasa panaskan oven dulu 10 minit pada suhu 180 darjah sebelum membakar roti.
12. Bakar lebih kurang 10-12 minit atau hingga ia berwarna keperangan.



 Ni le rupanya roti yang dah dibakar...kita bako kita bako... Tapi tak letak bijan sebab anak-anak tak suka


Ni pulak roti sosej bersos dan mayonis. Asas membuatnya sama je. Cara membentuknya senang jer.. Bungkus sosej dalam doh. Potong kepada beberapa bahagian tapi jangan sampai putus. Kemudian tolak potongan tu ke kiri, kemudian ke kanan, kiri, kanan, kiri, kanan sampai dia menjadi macam dalam gambo.. Lepas bako boleh letak sos dan mayonis.. Anak-anak confirm suka punya... tak caya cubalah...

SELAMAT MEROTI...

No comments:

Post a Comment