Huk alo..sedapnya semekut nih.. Makan tujuh lapan keping pun tak cukup..sampai tersendawa..alhamdulillah.. Mula-mula akak buat biskut ni atas permintaan anak-anak yang teringin nak makan choc chips.. Lepas tu, bagi kat kawan-kawan rasa..dan sudahnya dapat tempahan pulak. Tima kasih la kawan-kawan atas sokongan yang tak putus-putus.. Cayang kaorang suma..
Sekarang kita layan resipi yang best nih.. Mintak maaf tuan punya resipi yer, lupa plk dari blog mana so tak dapat la nak kreditkan namanya.. Anyway, tima kacih bebanyak.. Layannn...
CHOC CHIPS BADAM
Bahan-bahan:-
Bahan A
1/2 cawan gula kastor
1 cawan gula perang
1 cawan mentega
1 cawan minyak jagung
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Bahan B
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh baking soda
1 cawan choc chips
1 cawan kepingan badam (dipanggang terlebih dahulu pada suhu 130 darjah selama 10 minit)
CARA:-
1. Ayak bahan B kecuali choc chips dan badam. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan A ke dalam mangkuk yang agak besar. Kacau dengan whisker hingga sebati.
3. Masuk bahan ayak sedikit demi sedikit. Kacau dengan spatula.
4. Masuk badam dan choc chips. Gaul sebati.
5. Adunan agak lembik. Sudukan dengan sudu atau bentukkan dengan tangan. Jangan terlalu besar
sebab ia akan mengembang bila dibakar.
6. Letak dalam adunan yang telah dialas. Tak perlu gris loyang.
7. Bakar pada suhu 170 darjah selama lebih kurang 22 minit. Angkat dan sejukkan sebelum
dimasukkan ke dalam bekas..
No comments:
Post a Comment