RAINBOW CAKE
Bahan-bahan kek:-
280 gm tepung superfine *
1 sudu teh double action baking powder *
300 gm mentega ( akak guna buttercup dlm tin)
200 gm gula kastor
5 biji telur gred A (cuci dulu tau, jgn lupa..)
20 ml susu segar/cair
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh ovelette
1 sudu teh gliserin
pewarna - ungu, biru, hijau tua,oren,kuning,merah
Cara:-
1. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gliserin hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan bahan ayak. Putar sekejap.
4. Dalam bekas lain, putar telur, gula dan ovelette hingga kembang, gebu, berwarna putih dan likat pekat.
5. Satukan bahan mentega dan adunan telur. Putar sebati tetapi jangan lama sangat untuk mengelakkan kek
drpd menjadi kering setelah masak.
6. Masuk susu dan esen vanila. Gaul rata.
7. Bahagi adunan kepada 6 bahagian. Letak pewarna.
8. Bakar setiap lapisan selama 15 minit pada suhu 170 darjah celsius. Guna loyang saiz 8, kalau loyang saiz 9 kena buat 1 1/2 adunan. Pastikan loyang dialas dan digris terlebih dahulu. Oven pun kena panaskan dulu sebelum membakar kek.
9. Sejukkan kek yg dh masak sebelum letak cream cheese.
Cream Cheese Frosting
370 gm Cream Cheese - suhu bilik
300 gm whipping cream - jenama Rich Gold
70 gm gula aising
1 sudu bsr jus lemon - ikut citarasa msg2, kalau nk letak lebih pun boleh..
- Putar cream cheese, gula dan jus lemon hingga lembut. Dalam bekas lain putar whipping cream hingga kental. Satukan cream cheese dan whipping cream yg telah diputar td. Gaul hingga sebati dan halus.
- Ambil satu lapisan kek, letakkan cream cheese. Ratakan. Kemudian ambil satu lapisan lagi kek, ulangi proses yang sama hingga habis. Lepakan keseluruhan kek dengan cream cheese. Hias ikut kreativiti.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum dipotong..
yummy....
ReplyDelete