Teringat pulak hari terakhir persekolahan minggu lepas, anak-anak minta dibuatkan kek coklat untuk dibawa ke sekolah..bagi kawan-kawan.. Ni le gambo kek tu.. Buat dua biji kek, sama deko.. masih amatur lagi dalam deko mendeko nih.. Gambo pun blur je sebab pakai handphone lama..
Kat sini dikongsikan resipinya..
KEK COKLAT MOIST
Bahan Kek:
300gm tepung gandum *
100gm serbuk koko *
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bikarbonat *
3 biji telur gred A
400gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
250ml susu cair/fresh milk
250ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis
250ml air panas
Cara:-
1. Ayak bahan bertanda *. Ketepikan.
2. Satukan telur, gula dan esen vanila. Pukul hingga putih.
3. Masukkan minyak jagung, susu cair/fresh milk dan susu pekat manis. Pukul sebati.
4. Masuk bahan ayak sedikit demi sedikit. Kaup balik dengan spatula.
5. Tambah air panas. Gaul rata.
6. Tuang dalam loyang saiz 8. Pastikan loyang digris dan dialas.Oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu
selama 10 minit pada suhu 170 darjah. Bakar kek selama 45 minit atau hingga masak. Kek ini juga
sedap jika dikukus. Kukus selama 1 jam. Air hendaklah mendidih terlebih dahulu sebelum mengukus
kek.
Coklat Ganache
200gm dark chocolate
200gm whipping cream
1sudu teh butter
Cairkan coklat, masukkan whipping cream dan butter. Biarkan sejuk dan curah atas kek.. Yang warna pink dalam gambo tu cream cheese lebihan topping red velvet..akak letak sebagai hiasan, tak nak membazir.. Sedap pulak rasanya..
..........Selamat mencuba...........
nampak sedap sangat. blh cuba untuk besday anak nanti..
ReplyDelete