Walaupun akak ni bukan le pandai sangat "menopping"( x jumpa istilah yang paling sesuai untuk perkataan nih...sori cikgu Bahasa Melayu, jangan mare...) kek coklat tapi boleh la akak share cara yang selalu akak buat..
Pertama sekali mesti buat coklat ganache dulu.. mintak mahap.. gambo x sempat ambik.. Bahan-bahan untuk membuat coklat ganache :-
300 gm dark coklat (coklat converter pun blh)
300 ml whipping cream
1 sudu teh butter
- Cairkan coklat secara double boiled
-Masukkan whipping cream.
-Matikan api, masukkan butter. Kacau rata. Pastikan butter cair sepenuhnya dalam coklat.
-Sejukkan sekejap, jangan masukkan dalam peti ais.
Kat bawah ni ada gambo cara-cara meletakkan coklat ganache yang sempat akak snap :-
bahagikan kek kepada dua bahagian.
Letakkan coklat ganache pada satu bahagian. Ratakan.
Bahagian yang telah siap diletak coklat
Letakkan satu bahagian lagi ke atas kek tadi
Curahkan lebihan coklat ganache tadi meliputi keseleruhan kek. Masukkan dalam peti ais sebelum dihias. Kalau tak nak hias pun tak pe, tabur je coklat rice..Kek ni kalau dibiarkan sejuk semalaman lagi sedap..
Ni sample kek yang pernah akak buat masa Hari Guru anak dulu.. Masih amatur..
Ni pulak tempahan daripada seorang kawan.. Kek coklat dengan strawberry cream cheese..
SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment