Sunday, 9 February 2014

RED VELVET CHEESE MELELEH


Assalamualaikum semua... Dah lama beno rasanya tak update blog nih.. sibuk bukan main lagi...ecece..mengalahkan menteri pulak ye.. Macam la ramai sangat orang nak bertamu kat blog akak ni.. tapi tak pe, misi berblog tetap diteruskan.. Terima kasih kat kengkawan yang sudi menjenguk blog ni..
Hari ni akak nak share resipi red velvet cheese meleleh yang tengah meletop letop sekarang nih. resipi ni dah banyak kali akak buat dan terbukti sedap sangat.. Dan ramai customer yang dah  tempah.. Cubalah resipi ni... Berbaloi-baloi...



Ini la rupa red velvet  cheese meleleh yang dah siap..abaikan rupanya yang tak berapa comey tuh..tapi rasanya insyaallah sedap banget..

RED VELVET CHEESE MELELEH
Bahan Kek
3oo gm tepung gandum *
2 camca teh serbuk koko *
2 camca teh baking powder *
1 camca teh soda bikarbonat *
1/2 sudu teh garam *
125 gm mentega
280 gm gula kastor
2 biji telur A
1 camca teh esen vanila
1 camca teh cuka makan
1 sudu besar pewarna merah  (bright red)
240 ml buttermilk
- kalau tak de buttermilk, buat cara ni: campurkan 240 ml susu segar atau susu cair dengan 1 sudu besar
  cuka makan. Biar sebati selama 10 minit sebelum guna.

Cara:-
1. Ayak bahan bertanda *. Ketepikan
2. Alas dan gris  2 buah loyang bersaiz 8.
3. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
4. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan ringan.
5. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi.
6. Masukkan esen vanila, cuka dan pewarna. Pukul sebati.
7. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk dan diakhiri dengan tepung. Pukul sebati.
8. Bahagikan adunan sama banyak ke dalam 2 buah loyang.
9. Bakar 30 minit atau sehingga masak pada suhu 180 darjah.
10. Apabila dah masak, sejukkan atas redai sebelum disapu cheese meleleh.

Bahan Cheese Meleleh
250 gm cream cheese
120 gm @ 3 sudu besar susu pekat
50 gm whipping cream
100 ml susu segar (akak masukkan sebab anak-anak suka cheese yang lebih cair)
1. Putar cream cheese hingga gebu dalam beberapa minit. Pastikan cream cheese dibiarkan terlebih dahulu
    pada suhu bilik sebelum putar. Kalau tidak ia akan berketul.
2. Masukkan susu pekat, whipping cream dan susu segar. Pukul sebati.
3. Sapukan cream tadi pada permukaan kek yang pertama. Sejukkan sebentar di dalam peti ais supaya
    cream tadi agak  pekat untuk memudahkan proses melapis kek. Jika tidak kek lapisan atas akan    
    bergerak2 @ senget.
4. Ambil sebiji lagi kek dan letakkan di atas kek yang telah disapu cream cheese. Sapukan cream cheese ke
    seluruh permukaan kek.

Bahan Cheese Parut
Cheddar cheese secukupnya
-  Parutkan cheddar cheese ke atas kek yang telah disapu cream cheese tadi.

 Tak susah untuk membuatnya kan?.. Okey selamat mencuba..







No comments:

Post a Comment